България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост. Няма

...
България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост. Няма
Коментари Харесай

Гълъб Донев: България няма участие в подготовката на взрива на Кримския мост

България няма съучастничество в подготовката на гърмежа на Кримския мост. Няма и такова отправено публично обвиняване от съветската страна. Това съобщи пред публицисти служебният министър председател Гълъб Донев .

Той уточни, че още в неделя е разпоредил на ДАНС да направи инспекция за маршрута на камиона, взривил се на Кримския мост поради изявления в медиите, че неговата траектория се свързва и с България. 

Гълъб Донев прикани медиите да се отнасят отговорно към обстановката, тъй като преекспонирането е рисково за националната сигурност. Като образец уточни обстоятелството, че няма версия за " българска диря " в тази ситуация, това фразеология участва само в медийни изявления.

" България няма съучастничество в подготовката за гърмежа на Кримския мост. Няма и такова обвиняване, отправено публично от съветската страна. Изяснява се дали в действителност камионът е тръгнал от страната ни. България е на кръстопът, минават доста камиони и товари, тъй че дано да изчакаме резултатите от инспекцията. България само се свързва като географска точка по маршрута на камиона. Нищо повече. Всички документи, с които разполагат митническите управляващи и органите на Министерство на вътрешните работи и ДАНС ще бъдат изяснени и информацията ще бъде предадена на компенетнтите органи ", добави Донев. 

Темата разяснява и основният прокурор Иван Гешев. В пост в Туитър той прикани службите в незабавен порядък да разсеят всевъзможни съмнения за присъединяване на страната ни във гърмежа на Кримския мост.  " България е член на Европейски Съюз и НАТО, споделящ демократичните и хуманни полезности. Няма идея, която да оправдае убийствата на почтени украински жители ", добавя Гешев в обявата. 

Междувременно от Софийска градска прокуратура оповестиха, че се самосезират във връзка медийни изявления, че камионът, който избухна на Кримския мост на 8 октомври, е минал през България. От държавното обвиняване са упълномощили инспекция на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. След привършване на инспекциите материалите ще бъдат докладвани в Прокуратурата за преценка на събраните данни и съществуването на учредения за формиране на досъдебно произвеждане. Вчера министър председателят Гълъб Донев също възложи проверка на ДАНС по случая.

Припомняме, че гърмежът на Кримския мост стана в събота като срути два сегмента на едно от двете автомобилни платна и провокира огромен пожар на железопътната част от оборудването. Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин съобщи, че камионът, взривен на моста, се е качил на ферибот от Бургас. Той е минал по маршрут, включващ България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарския регион, излиза наяве от съветското следствие. 

Керченския (Кримския) мост, дълъг 19 километра, минава над Керченския пролив сред Черно море и Азовско море и е най-дългият в Европа. Той беше открит за авто трафик през май 2018 година, а паралелният железопътен мост беше открит идната година. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР